< Terug naar overzicht

Zorgnet Vlaanderen brengt handboek uit over grensoverschrijdend seksueel gedrag

Een handleiding van Zorgnet Vlaanderen wil grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners en zorggebruikers voorkomen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) reageert enthousiast.

De handleiding is een gevolg van de golf van verontwaardiging na de bekentenis van psychiater Walter Vandereycken dat hij jarenlang relaties had met (ex-)patiënten. Zorgnet Vlaanderen wil ziekenhuizen en andere voorzieningen stimuleren om een transparant beleid te voeren, opdat een cultuur ontstaat waarin misbruik bespreekbaar wordt.

Binnen de zorgverlening is er altijd sprake van een machtsrelatie waardoor elke vorm van (seksuele) relatie tussen zorgverstrekker en zorgvrager niet kan, ook niet na het beëindigen van deze professionele relatie, zo stelt het protocol. Elke melding of klacht van een patiënt, zijn familie of een andere zorgverstrekker dient ernstig te worden genomen.

Om de meldingen op een goede manier op te volgen pleit Zorgnet Vlaanderen er voor dat elke voorziening een meldingspersoon aanduidt en een zorgcoördinator. De meldingspersoon is verantwoordelijk om de melding verder op te volgen samen met de directie. De zorgcoördinator zorgt er voor dat het behandeltraject van de cliënt kan worden voortgezet, al dan niet in de eigen organisatie. De publicatie biedt verder heel wat praktische tips en richtlijnen, zoals het opnemen van een deontologische code in het arbeidsreglement.

Minister Vandeurzen vindt dat de richtlijnen aansluiten bij zijn beleid, de acties rond verhoogde aandacht voor het kwaliteitsbeleid van welzijns- en gezondheidsinstellingen en de uitvoering van het kwaliteitsdecreet in de sector. De minister roept de voorzieningen ook op tot uitwisseling van ervaringen en goede praktijken en een inventarisatie van knelpunten en mogelijke oplossingen.

Bron: Het Nieuwsblad

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen