< Terug naar overzicht

Zorgsector: maak uw HR-beleid strategisch!

Strategisch HRM in de zorgsector: daarvoor moet u op 31 maart vanaf 10 uur in het UZ Gent zijn. Daar organiseert HR Square zijn tweede, unieke seminarie voor de branche. Deze editie dreigt nog beter te worden dan de eerste.

Het belang van een strategisch HR-beleid is intussen duidelijk voor bijna alle actoren uit de zorgsector. Tijdens het HR Square-seminarie van vorig jaar – dat 120 deelnemers mobiliseerde – bleek dat de zorgsector niet moet onderdoen voor veel privé-bedrijven. De geneeskundige methode steunt op wetenschappelijk bewijs, de cultuur van meten is ingeburgerd in de zorgsector en bepaalt mee de manier waarop men met HRM omspringt.

Dit jaar verdiepen en verbreden we het thema tijdens het seminarie ‘Maak uw HR-beleid strategisch’.

De Vlaamse Gemeenschap verrichtte baanbrekend werk inzake het onderzoek naar indicatoren. Een zeer interessante case wordt voorgesteld door de drijvende kracht achter dit project, Willy Deweirdt (Afdelingshoofd HRM – Vlaamse gemeenschap).

UZ Gent werkte een sterk onderzoek naar personeelsresultaten uit dat peilde naar de tevredenheid van het personeel over de verschillende aspecten van zijn werksituatie. Naast de belangrijke informatie die hierdoor wordt verworven, geeft deze aanpak ook een duidelijk signaal aan de medewerkers dat er aan een degelijk personeelsbeleid wordt gewerkt. Mario Naeye (Departementshoofd P&O UZ Gent, tevens voorzitter van dit seminarie) deelt zijn ervaringen.

De vergelijkende studie die Marc Moens (Directeur Personeelszaken – AZ Sint-Blasius Dendermonde) vorig jaar aankondigde is intussen afgewerkt. Er werkten 17 ziekenhuizen aan mee, een representatieve steekproef voor de branche. Hij brengt een korte analyse van de resultaten en illustreert hoe deze informatie intern kan aangewend worden.

De evaluatie van medewerkers is vaak een heikel punt, zeker als ze de bedoeling heeft bij te sturen. In RZ Sint-Maria Halle werden de medewerkers hoofdzakelijk formeel geëvalueerd.

De afdelingsverantwoordelijken stelden tijdens de persoonlijke evaluatiemomenten vaak de vraag: “Functioneer ik wel goed binnen mijn afdeling als hoofdverpleegkundige?” Een signaal voor Koenraad Van Mierlo (verpleegkundig directeur) om een project uit te werken voor prestatiemeting bij hoofdverpleegkundigen.

De academische invalshoek wordt verzorgd door prof. dr. Paul Gemmel (Universiteit Gent – Vakgroep Beleidsinformatie, Operationeel Beheer en Technologiebeleid). Hij bespreekt de veranderingen in strategie binnen de zorgsector en de plaats die HRM daarin krijgt.

Als aperitief bieden we u een rondleiding in het UZ Gent aan.

U vindt het programma op www.hrsquare.be. Voor informatie en inschrijvingen: Tom Baele, 053/60.56.71, tom@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen