< Terug naar overzicht

Zorgsector pikt besparingen nieuwe regering niet

Artsen en apothekers smaken de besparingen van premier Elio Di Rupo niet. "Discriminatie en tijdverlies", zo luidt de teneur bij de belangenorganisaties Algemene Pharmaceutische Bond (APB) en de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS).

Op de algemene raad van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering kregen BVAS en APB informatie over de besparingsmaatregelen. In een persbericht betreuren beide organisaties dat 'het paritair overleg naar het rijk der fabelen wordt verwezen'. Beide verenigingen weigeren 'dit antidemocratisch scenario waar alle macht bij de kabinetten ligt'. Voor de artsen en apothekers zelf is sprake van 'flagrante discriminatie', omdat de index geheel of gedeeltelijk ontzegd wordt aan de zelfstandige zorgverstrekkers.

Zonder enige kennis van zaken beslisten de onderhandelaars dat elk voorschrift van een antibioticum of van een antimycoticum in de ambulante zorg moet worden beschouwd als een 'voorschrift op stofnaam'. De apotheker zal dus het precieze voorschrift van de arts naast zich neer moeten leggen. De vooropgestelde besparing van 21,7 miljoen euro zou onrealistisch zijn. Deze maatregel zou ook bedreigend zijn wat de behandeling van schimmel- en gistinfecties betreft, in het bijzonder bij kankerpatiƫnten.

Artsen en apothekers weigeren 'de executeurs te worden van onverantwoorde medisch-farmaceutische maatregelen, die er kunnen toe leiden dat zij als zorgbeoefenaars meteen ook de executeurs van de zwaksten onder hun patiƫnten worden'.

Bron: De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen