< Terug naar overzicht

Acerta: Coronacrisis maakt aangepaste arbeidstijden mogelijk

Partnernieuws

De huidige coronacrisis is een ‘voorgekomen ongeval’ volgens Toezicht op de Sociale Wetten. Wat wil dat zeggen? Jouw medewerkers mogen overuren presteren en mogen op zondag of ’s nachts werken om het coronavirus te bestrijden of om je organisatie aan te passen aan de maatregelen van de overheid. Annelies Bries, juridisch adviseur bij Acerta, licht de voordelen van deze beslissing toe.

Andere arbeidstijden

Deze afwijkingen zijn enkel mogelijk wanneer dit noodzakelijk is om de coronacrisis zelf te bestrijden (bijvoorbeeld in de zorgsector) of wanneer dit een rechtstreeks gevolg is van de maatregelen die door de overheid werden genomen (bijvoorbeeld het moeten kunnen respecteren van de maatregelen van social distance of het werken met aangepaste werkroosters omwille van de gewijzigde openingsuren voor voedingswinkels).

Gaat het enkel om onrechtstreekse gevolgen, bijvoorbeeld de werkgever besluit om online te gaan verkopen en daardoor is een aanpassing van de uurroosters nodig, of er is extra werk omdat de mensen voedsel hamsteren, dan moet hij de normale spelregels blijven volgen en kan er niet zomaar buiten de normale roosters worden gewerkt.

Voor die ondernemingen die andere uurroosters willen laten presteren als rechtstreeks gevolg van de maatregelen die de overheid heeft opgelegd, heeft de beslissing om de huidige coronacrisis als ‘voorgekomen ongeval’ te beschouwen verschillende voordelen.

Zo is het mogelijk om af te wijken van het arbeidsrooster. Dat wil zeggen dat je medewerkers buiten het normaal arbeidsrooster, dat werd vastgelegd in het arbeidsreglement, mogen werken.

Daarnaast mogen je medewerkers overuren presteren. Deze uren moeten niet meegeteld worden om de gemiddelde arbeidsduur te berekenen wanneer het gaat om prestaties in het eigen bedrijf. Er is ook geen inhaalrust nodig voor deze overuren. Stel dat je medewerker werken uitvoert bij derden, dan mag de gemiddelde arbeidsduur overschreden worden met 65 uren (of het voorziene hoger aantal uren in je sector indien dit bepaald is). Je moet dan wel inhaalrust toekennen binnen de 3 maanden (of binnen een langere periode die eventueel door jouw sector bepaald werd) na het einde van de referteperiode. Let op, mogelijks moet je een overloontoeslag betalen.

Ook rusttijden en pauzes mogen anders ingevuld worden. Tussen twee prestaties door, in elk tijdvak van 24 uur, moeten je medewerkers dus niet noodzakelijk 11 uren rust krijgen.

Daarnaast zijn nachtarbeid en zondagarbeid mogelijk. Bij zondagarbeid moet de inhaalrust wel genomen worden in de loop van de zes dagen die op de gepresteerde zondag volgen.

Treed in dialoog met je medewerkers

Het arbeidsrooster wijzigen? Dan vraag je best het uitdrukkelijk akkoord van je medewerkers. Het uurrooster is immers een essentiële voorwaarde van de arbeidsovereenkomst. Je kan het gewijzigde uurrooster toevoegen als bijlage bij de arbeidsovereenkomst. Onthoud vooral dat je werknemer niet gebonden is door het standpunt van Toezicht op de Sociale Wetten, behalve als hier nog nieuwe besluiten over zouden komen in de uitvoering van de volmachtenwet.

Heb je hulp nodig bij het aanpassen van de arbeidsovereenkomst? Contacteer Acerta.


Antwoorden op al je corona-vragen?

                         Blijf op de hoogte dankzij onze FAQ met veelgestelde vragen over corona op de werkvloer.                           De informatie is altijd up-to-date.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen